Skrevet Af: Christian Preuthun Pedersen, Via university college
Fredag den 20. August mødtes samarbejdspartnerne fra Coolgeoheat-projektet hos lead partner VIA university college, på deres nye campus i Horsens, for at diskutere forretningsmodeller for 5. generations fjernvarme og -køling – også kendt som termonet i Danmark.
Coolgeoheat Interreg projektet undersøger, hvordan termonet kan blive en større del af det danske og svenske energisystem. Termonettet kan levere både varme og passiv køling til få penge uden at belaste miljøet, samtidigt med at løsningen er støjfri og kan sikre en konstant temperatur i boligen året rundt.
På mødet blev de lovmæssige og finansielle udfordringer, der kan opstå i forbindelse med termonet diskuteret samt hvordan disse kan imødekommes. Termonettet har allerede bevist sit værd rent teknisk, da der allerede findes 12 eksisterende termonet i Danmark.
(læs mere her: Måledata skal gøre det nemmere at etablere termonet.)
Teknologien er kendt, hvorfor denne ikke er problematisk for at få udbredt flere termonet i Danmark og Sverige. Nøgleopgaverne i Coolgeoheat-projektet er derfor blandt andet, at kvalificere forretningsmodellen og dermed reducere risici ved investeringen via grundig dokumentation af løsningernes robusthed rent teknisk, driftsmæssigt og finansielt. Coolgeoheat-projektet vil afslutningsvis præsentere en konkret best practice for henholdsvis Danmark og Sverige, hvor forretningsmodellen er en vigtig leverance.
Coolgeoheat enthusiasterne nød en god frokost i kantinen på VIA university colleges nye campus i Horsens efter et godt og udbytterigt møde.